Foredrag
Jeg holder gjerne foredrag om øl og ølsmakinger, men forventer normalt et honorar. Jeg kan også snakke på engelsk. Kontakt.
Under noen eksempler på mulige tema. Vil du ha et annet tema, så spør. Kanskje kan jeg snakke om det også.
Jeg holder gjerne foredrag om øl og ølsmakinger, men forventer normalt et honorar. Jeg kan også snakke på engelsk. Kontakt.
Under noen eksempler på mulige tema. Vil du ha et annet tema, så spør. Kanskje kan jeg snakke om det også.
Vi smaker på et utvalg av norsk gårdsøl mens jeg forteller om hva gårdsøl er, hvordan det brygges, og hvorfor ølene smaker som de gjør. Og hvordan smaken varierer fra region til region.
Varighet: 90 minutter. (Kan også kjøres som en innføring på 60 minutter uten smaking.)
Historien om India Pale Ale slik du aldri har hørt den før, fra begynnelsen som gårdsøl, eksporten til India, forviklingene med Hodgsons bryggeri, vannet i Burton til den engelske IPA slik den såvidt fortsatt finnes. Pluss gjenfødelsen i USA med en helt ny humletype, dobbel-IPA og det nyeste skuddet på familietreet: NEIPA.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
Grunnkurs i øl der du lærer hvordan øl blir brygget, og hvorfor det smaker som det gjør. Ingrediensene og hva de gjør med smaken. Hvordan smake på et øl. Hvordan beskrive smakene. Og hvordan tyde de merkelige ølnavnene på flaskene eller barlisten.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
Om hvordan kveik ble oppdaget, gårdsbryggerne som bruker det og hvordan de bruker det, og den overraskende historien om hvordan vi til slutt fant ut hvor kveik kommer fra. Og hvordan norsk ølgjær har fått suksess internasjonalt.
Varighet: 60-80 minutter. Kan kombineres med smaking.
Her får du hele fortellingen, fra blomstrende planter oppstår og dermed fører til at gjær oppstår, via gjærbruk i forhistorisk tid og fram til dagens genmodifiserte gjær. Vi ser på Pasteur og Carlsbergs banebrytende oppdagelser, lagergjærens oppstandelse, hvordan nordmenn lagde brød i gamle dager og mye mer.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
Ølbrygging i Norge har 6000 års historie, og her får du det hele, fra steinalder til craft. Vi er innom vikingtid, forbudstid, Norges første kommersielle bryggeri og ølkrigen på 1960-tallet. Masse interessant historie som de aller færreste kjenner til.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
Hvordan ølbryggingen oppsto, og hvordan øl kom til Europa og Norge. Vinens inntog og forholdet til øl. Glimt av fortidens ølkultur hos keltiske prinser og germanske krigerhøvdinger. Hvordan noen sider ved øl har holdt seg overraskende stabile i mange årtusen.
Varighet: 60 minutter.
Øl var helt sentralt i vikingenes kultur, men de ølene de drakk var annerledes enn våre, og deres forhold til øl var også annerledes. I dette foredraget gjør vi et dykk i det vi vet om vikingene og ølet deres, og får med oss noen ville historier på veien.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking der vi prøver å hente fram noen av smakene som vikingenes øl hadde.
Alle har hørt at før i tiden drakk folk øl hver dag, fordi vannet ikke var trygt å drikke. Virkeligheten er mye mer komplisert, og å få en innblikk i hva folk drakk mot tørsten i gamle dager forteller oss mye om en tid som nesten er helt glemt i dag.
Varighet: 60 minutter.
Alle har hørt at i gamle dager var det kvinnene som brygget ølet, men virkeligheten er mye mer komplisert, og mye mer interessant. Hvilket kjønn som brygget var forskjellig både etter hvilken tid og hvilket sted vi snakker om, og forteller oss mye om kjønnsroller, overtro og til og med religion i eldre tid. Kjønnsrollene i eldre tid var ikke nødvendigvis slik vi ser dem for oss i dag.
Varighet: 60 minutter.
I gamle dager var bondens stolthet, så folk ville ha flotte drikkekar å servere ølet i. I Norge fantes en lang rekke forskjellige typer: ølhøner, boller, kaner, kjenger, horn og så videre. Disse hadde flott dekor og rim på. Ellers i verden fantes også mange eventyrlige drikkekar. Her får du høre fortellingen om fantastiske drikkekar.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
I det gamle Egypt var øl både hverdagsdrikke og religiøst viktig. Vi ser på hvordan de gamle egyptere drakk øl, hva de brukte det til, og hvordan ølet ble brygget. Øl i Egyptisk mytologi og religion får vi også tid til. Underveis får vi et fascinerende innblikk i et samfunn som var veldig forskjellig fra vårt eget.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
Øl var en nødvendig drikk til bryllup, gravøl og barnefødsler, men ølet var mye viktigere enn det. Brygget man dårlig øl kunne det ødelegge familiens rykte i generasjoner. Ølet var så viktig at det ble bokstavelig talt regnet som hellig, og ofret til forfedrenes ånder.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
Å feire jul uten øl var utenkelig i eldre tid, og grunnen til det var dypere enn man skulle tro. Vi ser på hva julen opprinnelig var for noe, og hvordan øl var en helt sentral av det, krydret med gamle sagn og julefortellinger.
Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.
Andre muligheter:
Kulturelle emner:
Om bestemte land:
Jeg kan snakke om andre tema også, så lenge jeg føler jeg kan nok om dem.
Hvis du er interessert kontakt meg.