Blog
Books
Talks
Follow
Me
Search

Lars Marius Garshol

Foredrag

Jeg holder gjerne foredrag om øl og ølsmakinger, men forventer normalt et honorar. Jeg kan også snakke på engelsk. Kontakt.

Eksempler på mulige tema:

Vi smaker på et utvalg av norsk gårdsøl mens jeg forteller om hva gårdsøl er, hvordan det brygges, og hvorfor ølene smaker som de gjør. Og hvordan smaken varierer fra region til region.

Varighet: 90 minutter.

Historien om India Pale Ale slik du aldri har hørt den før, fra begynnelsen som gårdsøl, eksporten til India, forviklingene med Hodgsons bryggeri, vannet i Burton til den engelske IPA slik den såvidt fortsatt finnes. Pluss gjenfødelsen i USA med en helt ny humletype, dobbel-IPA og det nyeste skuddet på familietreet: NEIPA.

Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.

Grunnkurs i øl der du lærer hvordan øl blir brygget, og hvorfor det smaker som det gjør. Ingrediensene og hva de gjør med smaken. Hvordan smake på et øl. Hvordan beskrive smakene. Og hvordan tyde de merkelige ølnavnene på flaskene eller barlisten.

Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.

Om hvordan kveik ble oppdaget, gårdsbryggerne som bruker det og hvordan de bruker det, og den overraskende historien om hvordan vi til slutt fant ut hvor kveik kommer fra. Og hvordan norsk ølgjær har fått suksess internasjonalt.

Varighet: 60-80 minutter. Kan kombineres med smaking.

Hvordan ølbryggingen oppsto, og hvordan øl kom til Europa og Norge. Vinens inntog og forholdet til øl. Glimt av fortidens ølkultur hos keltiske prinser og germanske krigerhøvdinger. Hvordan noen sider ved øl har holdt seg overraskende stabile i mange årtusen.

Varighet: 60 minutter.

Øl var en nødvendig drikk til bryllup, gravøl og barnefødsler, men ølet var mye viktigere enn det. Brygget man dårlig øl kunne det ødelegge familiens rykte i generasjoner. Ølet var så viktig at det ble bokstavelig talt regnet som hellig, og ofret til forfedrenes ånder.

Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.

Å feire jul uten øl var utenkelig i eldre tid, og grunnen til det var dypere enn man skulle tro. Vi ser på hva julen opprinnelig var for noe, og hvordan øl var en helt sentral av det, krydret med gamle sagn og julefortellinger.

Varighet: 60 minutter. Kan kombineres med smaking.

Flere tema

Andre muligheter:

Kulturelle emner:

Om bestemte land:

Jeg kan snakke om andre tema også, så lenge jeg føler jeg kan nok om dem.

Hvis du er interessert kontakt meg.